Recept på kanelbullar

Deg:

  • 25 g jäst för söta degar
  • 75 g smör eller margarin
  • 2 ½ dl mjölk
  • ½ dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 1 tsk malen kardemumma
  • ca 7 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 50 g smör eller margarin
  • ½ dl strösocker
  • 1 tsk kanel

Pensling och Garnering:

  • 1 ägg
  • Pärlsocker

Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader. Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om.

Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 30 minuter övertäckt.

Gör fyllningen medans. Rör ihop matfett, socker och kanel(och ev. mandelmassa för lite mera saftigare bullar*).

Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 20 x 50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa ca 30 minuter.

Vispa upp ägget med vanlig visp och pensla försiktigt på bullarna (inte trycka hårt). Strö över pärlsocker.

Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200 grader i 10-12 minuter.

Hela arbetet tar väl ca 2 timmar om man har ett bra tempo och det blir ca 25 bullar. Provsmaka inte så mycket av degen för det blir ju mindre bullar då ;) hehe

 


*Det man kan göra för att få de saftigare är att ta med mandelmassa i fyllningen, mängden är efter tycke och smak.
Det är vad lilla gumman Sandra gör varje gång hon bakar och hennes bullar kan man äta ihjäl sig på :)

Så ni fick här ett litet recept på kanelbullar om ni inte redan har ett som ni använder er utav :)


TT

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0