Recept på kanelbullar
Deg:
- 25 g jäst för söta degar
- 75 g smör eller margarin
- 2 ½ dl mjölk
- ½ dl strösocker
- 1 krm salt
- 1 tsk malen kardemumma
- ca 7 dl vetemjöl
Fyllning:
Pensling och Garnering:
Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader. Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om.
Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 30 minuter övertäckt.
Gör fyllningen medans. Rör ihop matfett, socker och kanel(och ev. mandelmassa för lite mera saftigare bullar*).
Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 20 x 50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa ca 30 minuter.
Vispa upp ägget med vanlig visp och pensla försiktigt på bullarna (inte trycka hårt). Strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200 grader i 10-12 minuter.
Hela arbetet tar väl ca 2 timmar om man har ett bra tempo och det blir ca 25 bullar. Provsmaka inte så mycket av degen för det blir ju mindre bullar då ;) hehe
*Det man kan göra för att få de saftigare är att ta med mandelmassa i fyllningen, mängden är efter tycke och smak.
Det är vad lilla gumman Sandra gör varje gång hon bakar och hennes bullar kan man äta ihjäl sig på :)
Så ni fick här ett litet recept på kanelbullar om ni inte redan har ett som ni använder er utav :)
TT